114745
114747
Γιατί να μάθω Ξένες Γλώσσες
Λείπει κείμενο
114750
Γιατί να μάθω…ΑΓΓΛΙΚΑ
1. Για να επικοινωνείς με τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο,
2. Περίπου 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι μιλάνε Αγγλικά,
3. Το 75% της παγκόσμιας αλληλογραφίας είναι στα Αγγλικά,
4. Το 80% των ιστοσελίδων στο Ιnternet είναι στ’ Αγγλικά,
5. Σχεδόν όλα τα σημαντικά συνέδρια... Read more
Γιατί να μάθω…ΑΓΓΛΙΚΑ
1. Για να επικοινωνείς με τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο
2. Περίπου 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι μιλάνε Αγγλικά
3. Το 75% της παγκόσμιας αλληλογραφίας είναι στα Αγγλικά
4. Το 80% των ιστοσελίδων στο Ιnternet είναι στ’ Αγγλικά
5. Σχεδόν όλα τα σημαντικά συνέδρια και οι διεθνείς εκδηλώσεις, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, διεξάγονται κατά κανόνα στα Αγγλικά
6. Σήμερα όλες οι επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες, έχουν διεθνείς συνεργασίες άρα είναι κι οι ίδιες διεθνείς Οι διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες γίνονται κατά κύριο λόγο στ’ Αγγλικά
7. Έρχεσαι σ’ επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο, μιλώντας πραγματικά τη γλώσσα τους και έχεις πρόσβαση σε πληροφορίες οι οποίες είναι κατά βάση στ’ Αγγλικά (οικονομικά ή επιστημονικά περιοδικά, μελέτες κλπ)
8. Είσαι πιο ανταγωνιστικός/ή αφού θα γνωρίζεις τις πληροφορίες από την «πηγή», τη στιγμή που αυτές δημοσιοποιούνται
9. Όποια κι αν είναι τα ενδιαφέροντά σου, μουσική, υπολογιστές, χορός, επιχειρηματικότητα, ταξίδια, σπορ, υγεία, κλπ, τα σημερινά μέσα ενημέρωσης όπως το Ιnternet, η δορυφορική τηλεόραση, ο τύπος παρέχουν πρακτικά απεριόριστη πρόσβαση στη γνώση
10. Είναι πιο εύκολο να ζητήσεις πληροφορίες, να πιάσεις κουβέντα ή ακόμη και να καλέσεις σε βοήθεια, αν χρειαστεί. Τα Αγγλικά είναι παντού: στις ταινίες, στα σήριαλ, στα τραγούδια, στις εφημερίδες
Γιατί να μάθω…ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Η Γερμανική γλώσσα είναι η πρώτη μητρική γλώσσα μεταξύ των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί γλώσσα εργασίας στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Ο ρόλος της στην Ε.Ε. ισχυροποιείται μετά από την ένταξη χωρών της ανατολικής Ευρώπης... Read more
Γιατί να μάθω…Γερμανικά
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Η Γερμανική γλώσσα είναι η πρώτη μητρική γλώσσα μεταξύ των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί γλώσσα εργασίας στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Ο ρόλος της στην Ε.Ε. ισχυροποιείται μετά από την ένταξη χωρών της ανατολικής Ευρώπης, όπου η Γερμανική αποτελεί τη βασική ξένη γλώσσα από πλευράς παρουσίας στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και από πλευράς αριθμού ομιλητών ως ξένη γλώσσα. Στις περισσότερες χώρες της Κεντρικής, της Βόρειας και της Ανατολικής Ευρώπης η Γερμανική γλώσσα διδάσκεται από ολοένα και περισσότερους μαθητές.
ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ
Η Γερμανική είναι επίσημη γλώσσα στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, το Λιχτενστάϊν, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανόφωνη Κοινότητα του Βελγίου, τοΝότιο Τυρόλο (Ιταλία), τη Σιλεσία (Πολωνία) και το Βατικανό (Ελβετική Φρουρά).
Η Γερμανική είναι μειονοτική γλώσσα στην Τσεχία (Βοημία και Μοραβία), την Ουγγαρία, τη Δανία (Βόρειο Σλέσβιχ), τη Γαλλία (Αλσατία και Λοραίνη), τηΡουμανία, τη Ρωσία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία, τη Σλοβενία. Επίσης, τη Γερμανική γλώσσα μιλούν σποραδικά χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι σε περιοχές της Ιταλίας (Τρεντίνο), Πολωνίας (Πομερανία) καθώς και της Ισπανίας (Μαγιόρκα, Μάλαγα, Κανάρια νησιά).
Στις άλλες ηπείρους η Γερμανική είναι μειονοτική γλώσσα σε περιοχές της Βραζιλίας, του Καζακστάν, του Κιργιζιστάν, της Ναμίμπια και στα νησιά Μαριάννες.
Επίσης, 42.800.000 κάτοικοι των ΗΠΑ (βόρειες Πολιτείες) έχουν γερμανική καταγωγή και μιλούν γερμανογενείς διαλέκτους ή γλώσσες με γερμανικά λεξιλογικά στοιχεία. Εκατομμύρια άλλοι κατοικούν στη Νότια Αμερική και στην Ωκεανία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η γερμανική οικονομία είναι ο πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εδρεύει στη Φρανκφούρτη. Η Γερμανία είναι η χώρα με τις σημαντικότερες εξαγωγές στον κόσμο (αυτοκινητοβιομηχανία, χημικά προϊόντα, φαρμακοβιομηχανία, βαριά βιομηχανία). Είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στον τομέα του Τουρισμού, η Ελλάδα αποκομίζει σημαντικά οφέλη από την κίνηση των τουριστών. Ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα προέρχεται από γερμανόφωνες χώρες. Το 2011 επισκέφτηκαν την Ελλάδα περισσότεροι από 2.000.000 τουρίστες από τις γερμανόφωνες χώρες (ακολουθούν Μεγ. Βρετανία, Ιταλία, κ.α.).
Επιππέον η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα σε όλες τις
ΣΠΟΥΔΕΣ
Τα Γερμανικά Πανεπιστήμια θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο. Χιλιάδες Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν σε αυτά καθώς οι προϋπόθεσεις έχουν απλουστευτεί: απολυτήριο Γεν. Λυκείου, βεβαίωση πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (επιτυχής συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, τουλ. 50%) καιγλωσσική επάρκεια στα Γερμανικά (TestDaf, κ.α.). Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν παρακολουθήσει στο Λύκειο την κατεύθυνση που είναι σχετική με τη σχολή που τους ενδιαφέρει.
Πολλοί επιφανείς Έλληνες πολιτικοί και επιστήμονες έχουν σπουδάσει σ’ αυτά. Όπως έγινε μάλιστα γνωστό στο ελληνικό κοινό, από έγκυρο ελληνικό δημοσίευμα, μετά τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία (με μικρή διαφορά από τη Μεγάλη Βρετανία) βρίσκεται παγκοσμίως στην τρίτη θέση, όσον αφορά τον αριθμό προσέλκυσης ξένων φοιτητών. Σύμφωνα με στοιχεία, επίσης, της ΙΜΗ, περισσότερα από 500 πανεπιστήμια σ’ όλο τον κόσμο (εκτός γερμανόφωνου χώρου), μεταξύ αυτών και το Πανεπιστήμιο Stanford στις Η.Π.Α. δίνουν τη δυνατότητα σε σπουδαστές να περατώσουν τις σπουδές τους στη Γερμανική γλώσσα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Γνωρίζοντας τη Γερμανική γλώσσα μπορεί να κατανοήσει κανείς πλήθος βιβλίων στο πρωτότυπο καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται από τον οργανισμό DAAD, οι γλώσσες στις οποίες γράφονται τα περισσότερα βιβλία παγκοσμίως είναι η Αγγλική, η Κινεζική και η Γερμανική.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με τα γερμανικά αποκτά κανείς πρόσβαση σε έναν από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του κόσμου. Οι Brecht, Kafka, Goethe, αδελφοί Grimm, Schopenhauer, Nietsche, Marx, Kant, Markuse, Heidegger, Kepler, Einstein, Mozart, Beethoven και πλήθος άλλων συγγραφέων, φιλοσόφων, επιστημόνων και μουσουργών μιλούσαν και έγραφαν στα Γερμανικά.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Περισσότεροι από 500.000 Έλληνες έχουν περάσει ένα μεγάλο διάστημα της ζωής τους σε γερμανόφωνες χώρες, ή εξακολουθούν να ζουν ακόμη εκεί. Από τηδεκαετία του 1960 η Γερμανία αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών. Μετά το 2010 αυξήθηκε κατακόρυφα η αναζήτηση εργασίας στη Γερμανία η οποία αποτελεί εγγύηση για αξιοπρεπή διαβίωση και εργασία. Επιπλέον η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία αποτελούν μια από τις πρώτες επιλογές των Ελλήνων για τις χειμερινές τους διακοπές.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΕ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η Γερμανική είναι πλέον η δεύτερη ξένη γλώσσα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία συμμετοχής στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠγ) το Νοέμβριο του 2010 το 22% των υποψηφίων επέλεξε να εξεταστεί στη Γερμανική Γλώσσα, ακολουθεί η Γαλλική Γλώσσα (12%) και έπονται η Ιταλική και η Ισπανική γλώσσα.
Επίσης, η Γερμανική αποτελεί, μετά την Αγγλική Γλώσσα, την επόμενη επιλογή για σπουδές στα Τμήματα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών στα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως φαίνεται από τον αριθμό των υποψηφίων στα Ειδικά Μαθήματα των Πανελλαδικών εξετάσεων [Το 2010 για τη Γερμανική Γλώσσα οι υποψήφιοι ανήλθαν στους 1295, για τη Γαλλική Γλώσσα στους 1129, για την Ισπανική Γλώσσα στους 171 και για την Ιταλική Γλώσσα στους 161].
Γιατί να μάθω…ΓΑΛΛΙΚΑ
Πολλοί γονείς και μαθητές προβληματίζονται για το ποια πρέπει να είναι η 2η ξένη γλώσσα, αφού, για την μελλοντική εξέλιξη κάποιου η Αγγλική δεν αρκεί, επειδή όλοι πλέον τη μιλούν κι έτσι έχασε την ιδιότητα του προτερήματος!
Με βάση ποια κριτήρια προχωρά κανείς σε αυτήν την επιλογή;...Read more
Γιατί να μάθω…ΓΑΛΛΙΚΑ
Πολλοί γονείς και μαθητές προβληματίζονται για το ποια πρέπει να είναι η 2η ξένη γλώσσα, αφού, για την μελλοντική εξέλιξη κάποιου η Αγγλική δεν αρκεί, επειδή όλοι πλέον τη μιλούν κι έτσι έχασε την ιδιότητα του προτερήματος !
• Με βάση ποια κριτήρια προχωρά κανείς σε αυτήν την επιλογή;
• Γιατί να επιλέξει κάποιος να μάθει ως 2η ξένη γλώσσα τη Γαλλική, αντί της Γερμανικής, της Ισπανικής ή της Ιταλικής;
Βέβαια, το ιδιαίτερο κίνητρο (κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό) παραμένει πάντα ο βασικός λόγος που καθορίζει την επιλογή της 2ης ξένης γλώσσας και γι αυτό μια μικρή έρευνα στο Internet επιτρέπει τη συγκέντρωση ποικίλλων πληροφοριών και επιχειρημάτων, παγκόσμια αναγνωρισμένων, για την επιλογή της Γαλλικής.
Τα στοιχεία που ακολουθούν βασίζονται σε δεδομένα που αναφέρονται σε έρευνες, φυλλάδια διεθνών οργανισμών (ΔΟΕ : Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ) και ντοκουμέντα εφημερίδων όπως η Ενημέρωση (PALSO), Le Monde (Γαλλία), Le Soir (Βέλγιο), Le Matin (Ελβετία), Times της Νέας Υόρκης, El Pais (Ισπανία), καθώς επίσης και σε αποτελέσματα πανεπιστημιακών ερευνών(York-Toronto, Καναδάς).
Αδιαμφισβήτητοι αριθμοί και λόγοι:
1. Γλώσσα με ζωντανή παρουσία και στις πέντε ηπείρους (160 εκατομμύρια μιλούν ως επίσημη γλώσσα τα γαλλικά).
2. Πολλά κράτη, παράλληλα με την τοπική τους γλώσσα έχουν και τη Γαλλική ως επίσημη.
3. Η Γαλλική και η Αγγλική αποτελούν τις δύο γλώσσες εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με αυτές αντιπροσωπεύεται σε παγκόσμια κλίμακα.
4. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τη Γενική Δ/νση Παιδείας και Πολιτισμού της Ε.Κ. η γαλλική αποτελεί τη δεύτερη επιλογή από τις 11 επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. μετά την αγγλική. Εξάλλου διδάσκεται σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες του πλανήτη.
5. Αποτελεί μία από τις 8 παγκόσμια χρησιμοποιούμενες γλώσσες του Internet, (οι άλλες 7 είναι: η Αγγλική, η Ρωσική, η Ισπανική, η Ινδική, η Αραβική, η Ιαπωνική και η Κινεζική).
6. Πρώτη επίσημη γλώσσα του Ολυμπισμού και των Ταχυδρομείων (2η Αγγλική) και δεύτερη επίσημη (1η Αγγλική) οποιουδήποτε Διεθνούς Οργανισμού (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου κλπ) υποχρεώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες στελέχη, υπαλλήλους και στρατιωτικούς που βρίσκονται σε διάφορα κέντρα ή σε πρωτεύουσες κρατών να την μαθαίνουν αργά ή γρήγορα!
7.Τα κέντρα εργασιών και αποφάσεων της Ε.Ε. βρίσκονται σε γαλλόφωνες περιοχές: Βρυξέλλες, Στρασβούργο, Λουξεμβούργο. Επίσης, στην γαλλόφωνη Ελβετία (Γενεύη, Λοζάννη) βρίσκεται το παγκόσμιο νομισματικό, διπλωματικό, ολυμπιακό και τουριστικό κέντρο. Αυτό σημαίνει πρόσβαση εργασίας σε τομείς:
• Πολιτικής και Οικονομίας
• Νομικής και Διπλωματίας
• Εμπορίου και Διαμετακόμισης
• Τεχνολογίας και Κατασκευών
• Επικοινωνιών και Υπηρεσιών
8. Είναι μία από τις 7 μεγάλες γλώσσες με επιδράσεις στις τέχνες, στις επιστήμες, στην τεχνολογία και στα γράμματα! Οι άλλες 6 είναι : Αγγλική, Αραβική, Κινεζική, Ισπανική, Ρωσική, Πορτογαλική.
9. Είναι μια από τις 5 γλώσσες του Ο.Η.Ε. Οι άλλες είναι: αγγλικά, ισπανικά, κινέζικα και αραβικά.
10. Εξ αιτίας του γεγονότος ότι, μέχρι τον 20 παγκόσμιο πόλεμο, η Γαλλική υπήρξε η διπλωματική γλώσσα, οι νέες διεθνείς συνθήκες απαιτούν την άριστη γνώση της από όσα εξειδικευμένα άτομα εμπλέκονται σε μελέτες και αναλύσεις!
11. Οι πολιτιστικές, αρχαιολογικές, εθνολογικές ή γλωσσολογικές έρευνες και μελέτες για λαούς και γλώσσες δυσπρόσιτων ή άγνωστων περιοχών έχουν γίνει, σχεδόν αποκλειστικά, στη Γαλλική, κάτι που την κάνει χρήσιμη σε Εθνολόγους και Γλωσσολόγους.
12. Το αποικιακό παρελθόν της Γαλλίας και του Γαλλόφωνου Βελγίου επέβαλε τη Γαλλική (σαν διοικητική γλώσσα) σε πολλές χώρες που, σήμερα, δέχονται τις επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως στις Αφρικανικές όπου η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, αλλά και στην Νοτιοανατολική Ασία.
13. Γνωρίζοντας γαλλικά, μαθαίνεις πιο εύκολα άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.
14. Το τουριστικό ενδιαφέρον, αφού η Γαλλική ομιλείται απ’ τις Αντίλλες μέχρι τη Γαλλία, απ’ την Αφρική ως την Ελβετία, απ’ το Μονακό μέχρι την Ταϊτή, απ’ τις Σεϋχέλλες μέχρι τον Καναδά και απ’ το Βιετνάμ ως το Βέλγιο.
15. Με την γνώση της Γαλλικής είναι δυνατές σπουδές σε πανεπιστήμια κύρους (Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Καναδάς) που προδιαγράφουν την επαγγελματική αποκατάσταση!
16. Εξ αιτίας του υψηλού επιστημονικού και τεχνολογικού επιπέδου της Γαλλίας (τηλεπικοινωνίες, αεροδιαστημική, αποστολή και εγκατάσταση δορυφόρων TV, αεροπλάνα Mirage, Rafale, Concorde, Airbus, το πιο γρήγορο τρένο στον κόσμο TGV Ιατρικές έρευνες σε Ινστιτούτα όπως αυτό του Παστέρ,…) πολλοί την προτιμούν για ανώτατες εξειδικευμένες σπουδές.
17. Απαραίτητη η γνώση της Γαλλικής για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν τομείς όπως η μόδα, η κομμωτική, η κουζίνα, η κοσμητική και η ομορφιά.
18. Επειδή η Γαλλία αποτελεί σημαντικό εταίρο της Ελλάδας (2ος βιομηχανικός, 3ος εμπορικός και 3ος επενδυτής), και, η Ελλάδα θα γίνει στις 28 Νοεμβρίου μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης της, Γαλλοφωνίας (OIF), μετά από αίτημα της.
19. Η Γαλλία είναι μία από τις οκτώ ισχυρότερες χώρες παγκοσμίως, πρώτη παγκόσμια δύναμη στη βιομηχανία αρωμάτων και καλλυντικών προϊόντων, 4η οικονομική παγκόσμια δύναμη με πρωτοπορία στις κατασκευές τρένων, στην αεροναυπηγική, τέταρτη παγκόσμια παραγωγός αυτοκινήτων και κατέχει το 80% της διεθνούς παραγωγής μικροστοιχείων (πιστωτικές κάρτες).
20. Η Γαλλία αποτελεί σημαντικό εμπορικό και οικονομικό κόμβος: τα 2/3 του ευρωπαϊκού εμπορίου διακινούνται μέσω της Γαλλίας.
21. Η κουλτούρα της Γαλλίας είναι τεράστια! Η συγκεκριμένη γλώσσα έχει να παρουσιάσει μεγάλη λογοτεχνική ποικιλία και μουσικό πλούτο.
22. Η Γαλλία αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική αναφορά :
• Πρώτη δύναμη παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών στην Ευρώπη.
• Άμεση πρόσβαση σε πολυάριθμα αριστουργήματα της λογοτεχνίας.
• Δυνατότητα άμεσης επαφής με το γαλλικό διαφωτισμό, αφετηρία του σύγχρονου πολιτισμού
• Η Γαλλία και κατεξοχήν το Παρίσι είναι βασικός τουριστικός προορισμός :
• Περισσότεροι από 500 υπαίθριοι χώροι αναψυχής.
• Οικολογικά μουσεία με δυνατότητα οργανωμένων θεματικών επισκέψεων.
• 350 ζωολογικοί κήποι.
• Χώροι αναψυχής για μικρούς και μεγάλους.
• Πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ.
23. Γιατί υπάρχει στενή σχέση Ελλάδας-Γαλλίας :
• Τόσο η Γαλλία όσο και η Ελλάδα, λόγω του πολιτιστικού τους παρελθόντος, είναι ανοιχτές στην πολυπολιτισμικότητα.
• Η Ελλάδα και ο πολιτισμός της υπήρξαν πηγή έμπνευσης για πολλούς Γάλλους διανοούμενους.
• Έλληνες διανοούμενοι επέλεξαν τη Γαλλία ως μόνιμο τόπο διαμονής ( Κορνήλιος Καστοριάδης, Γιάννης Ξενάκης, Κώστας Αξελός κ.α.)
• Η γαλλική είναι μια γλώσσα με ελληνικές ρίζες!
24. Τέλος,γιατί υπάρχουν κι αυτοί που αγαπούν τη Γαλλική λόγω της ευγένειας και της γλυκύτητάς της. Αυτό το απαλό χάδι που μαγνητίζει!
Γιατί να μάθω…ΙΤΑΛΙΚΑ
Γιατί αγαπάμε την Ιταλία, τους γείτονες Ιταλούς και την ιταλική γλώσσα:
1. Είναι επίσημη γλώσσα ενός ευρωπαϊκού κράτους, μια γλώσσα που ομιλείται όχι μόνο στην Ιταλία αλλά είναι επίσημη γλώσσα στην Ελβετία (μαζί με τα γερμανικά και τα γαλλικά), στη Μάλτα, στο Σαν Μαρίνο και στο Βατικανό...Read more
Γιατί να μάθω…ΙΤΑΛΙΚΑ
Γιατί αγαπάμε την Ιταλία, τους γείτονες Ιταλούς και την ιταλική γλώσσα:
1. Είναι επίσημη γλώσσα ενός ευρωπαϊκού κράτους, μια γλώσσα που ομιλείται όχι μόνο στην Ιταλία αλλά είναι επίσημη γλώσσα στην Ελβετία (μαζί με τα γερμανικά και τα γαλλικά), στη Μάλτα, στο Σαν Μαρίνο και στο Βατικανό, σε διοικητικές περιοχές της Κροατίας και της Σλοβενίας, υπήρξε επίσημη γλώσσα μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα στη Σομαλία, την Αιθιοπία, τη Λιβύη, την Αλβανία, την Ερυθραία και στα Δωδεκάνησα (1912-1943). Τέλος, ομιλείται από πολυπληθείς κοινότητες ιταλών μεταναστών στη Βραζιλία, στην Αργεντινή, στον Καναδά, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στη Βενεζουέλα και σε άλλες χώρες. Έτσι, σήμερα, ο αριθμός των φυσικών ομιλητών της ιταλικής ανέρχεται σε περίπου 75 εκατομμύρια, ενώ επιπλέον ομιλείται από 130-150 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.
2. Γιατί είναι η γλώσσα της χώρας όπου αναπτύχθηκε ένας από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς της αρχαιότητας, ο ρωμαϊκός. Και γιατί μας συνδέουν εδώ και χιλιάδες χρόνια στενοί δεσμοί. Ο ρωμαϊκός πολιτισμός στηρίχθηκε και επηρεάστηκε βαθύτατα από τον αρχαίο ελληνικό, τα δε λατινικά δημιουργήθηκαν πάνω σε μια αρχαιοελληνική βάση. Τα λατινικά είναι ο πρόγονος της σύγχρονης ιταλικής γλώσσας και η μητέρα γλώσσα πολλών ευρωπαϊκών γλωσσών (ισπανικά, πορτογαλικά, γαλλικά, , ρουμάνικα) καθώς και τοπικών γλωσσών ή διαλέκτων (σε περιοχές όπως Καταλονία, Σαρδηνία, Γαλικία, Προβηγκία).
3. Είναι σε όλους γνωστό ότι ιστορικά ο ελληνικός κι ο ιταλικός πολιτισμός έχουν αλληλοεπηρεαστεί σε πάμπολλες εκφράσεις τους, όπως η γλώσσα: τα Επτάνησα και τα Δωδεκάνησα, αλλά και οι Κυκλάδες, έχουν ενσωματώσει στα ιδιώματά τους ιταλικές λέξεις και εκφράσεις, τις οποίες χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα.
4. Είναι μια γλώσσα ζωντανή, ικανή να ανανεώνεται και να εμπλουτίζεται, χρόνο με το χρόνο με καινούριες έννοιες, νεολογισμούς, δάνεια, γλωσσικές και πολιτισμικές εννοιολογικές αποχρώσεις. Είναι μια γλώσσα με δυναμική και έντονα τοπικά στοιχεία που συνεχώς ανανεώνεται και προσαρμόζεται, αποκαλύπτοντας τεράστιο λεξιλογικό πλούτο και σεβασμό στις παραδόσεις. Στην Ιταλία δεκάδες τοπικές διάλεκτοι συνυπάρχουν αρμονικά και δημιουργικά με την κοινή ιταλική γλώσσα.
5. Για την μακραίωνη παράδοση των εκπαιδευτικών της ιδρυμάτων. Η πρώτη σχολή ανωτέρων σπουδών ήταν η Ιατρική Σχολή του Σαλέρνο (Scuola Medica Salernitana), που ιδρύθηκε πριν από το 1000 μ.Χ. και λειτούργησε μέχρι το 1811. Το 12ο αιώνα υπήρξε η πιο σημαντική σχολή της Ευρώπης, όπου σπούδαζαν και δίδασκαν ιταλοί, έλληνες και άραβες την ιατρική επιστήμη του Ιπποκράτη και του Γαληνού. Το πρώτο πανεπιστήμιο της Δύσης ιδρύθηκε το 1088 στη Μπολόνια. Η ιστορία του Ιδρύματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το βίο και την πολιτεία μεγάλων προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των επιστημών. Αποτελεί δε, απαράμιλλο σημείο αναφοράς στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
6. Γιατί μας ενδιαφέρουν προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιταλία: Η Ιταλία αποτελούσε πάντοτε σημαντικό προορισμό σπουδών για τους Έλληνες σπουδαστές, όχι μόνο όταν η εκπαίδευση στη χώρα μας παρουσίαζε ακόμη σημαντικές ελλείψεις σε θέσεις και σε γνωστικά αντικείμενα στα πανεπιστήμια, αλλά και σήμερα εξαιτίας των υψηλής ποιότητας και κατάρτισης εκπαιδευτικών της ιδρυμάτων, τα οποία συνδυάζουν υψηλό επίπεδο σπουδών με την εγγύτητα στη χώρα μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των προγραμμάτων σπουδών πραγματοποιείται μόνο στην Ιταλική γλώσσα, γεγονός που κάνει τη γνώση της ιταλικής γλώσσας απαραίτητη προϋπόθεση για να σπουδάσει κανείς στην Ιταλία. Επίσης τα 2/3 των πανεπιστημιακών σχολών στην Ιταλία είναι χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις, με πληθώρα προσφερόμενων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Η προσαρμογή δε, είναι ομαλή για έναν έλληνα φοιτητή λόγω των ομοιοτήτων στον τρόπο ζωής και ομαλή για τον οικογενειακό προϋπολογισμό λόγω του αναλογικά χαμηλότερου κόστους διαβίωσης.
Γιατί οι αριθμοί και τα μεγέθη πιστοποιούν:
7. Eίναι η γλώσσα μιας υψηλά τεχνολογικής και βιομηχανικής χώρας (5η στον κόσμο και μέλος των G7), και με ηγετική θέση παγκοσμίως σε τομείς όπως γεωργία, τουρισμός, μόδα, τέχνες).
8. Η Ιταλία αποτελεί την 7η παγκόσμια οικονομική δύναμη Το συγκριτικό πλεονέκτημά της είναι η βιομηχανία, ειδικότερα δε οι μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις που ειδικεύονται σε παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και σχεδίου. Το Made in Italy παραμένει ως σήμερα εγγύηση ποιότητας και υψηλών στάνταρ.
9. Η Ιταλία κατατάσσεται πλέον δεύτερη μεταξύ των κυριότερων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας. Είναι η δεύτερη χώρα προορισμού ελληνικών προϊόντων με ποσοστό συμμετοχής 11,2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. (πηγή: ΕΣΥΕ)
10. Η ιταλική παρουσία συμβάλει στην οικονομία της Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για την περίοδο 2004-2007, οι ακαθάριστες εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων από την Ιταλία ανήλθαν σε 959εκ€. σε τομείς όπως: ενεργειακός τομέας, τουριστικός τομέας, σιδηρουργία κλάδος γαλακτοκομικών, ζυμαρικών και τροφίμων, κατασκευές, ναυπηγία, φυσικό αέριο, ναυτιλιακά, τηλεπικοινωνίες. Σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, η Ιταλία βρίσκεται στην ένατη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα, με επενδύσεις της τάξης των 901 εκατ.ευρώ και μερίδιο 3,3% επί των συνολικών επενδύσεων για το 2009.
11. Στοιχεία των τελευταίων 3 ετών κατατάσσουν την Ιταλία ως 10η εξαγωγική χώρα παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι το Μιλάνο θα φιλοξενήσει την EXPO 2015, μετά την ψηφοφορία που έλαβε χώρα στο Παρίσι στις 31.3.2008.
12. Η Ιταλία είναι μία από τις χώρες της Ομάδας των 7 (G7) πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου, με 60 εκατομμύρια κατοίκους και κατά κεφαλήν εισόδημα 30 χιλιάδες δολάρια το 2007. Η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από την Ρώμη είναι 1052 χιλιόμετρα. Οι παράγοντες αυτοί δικαιολογούν την σπουδαιότητα της χώρας αυτής για τον ελληνικό τουρισμό, μια σπουδαιότητα που αποδεικνύεται και από την τρίτη θέση που κατέχει η Ιταλία, ως προς τις αλλοδαπές αφίξεις, στην Ελλάδα. Το 1970 ήταν 76215 άτομα. μετά από τέσσερις δεκαετίες ο αριθμός των Ιταλών τουριστών έφθασε τα 1,2 εκατομμύρια. Ο αριθμός των Ιταλών επισκεπτών, ειδικά τα τελευταία χρόνια, προσεγγίζει το 10% των συνολικών τουριστικών αφίξεων στην χώρα.
13. Για τις στενές διμερείς σχέσεις που καθορίζονται από το Θεσμικό Πλαίσιο Ελλάδος-Ιταλίας. Επιπλέον των κοινοτικών ρυθμίσεων, σε διμερές επίπεδο μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας έχουν υπογραφεί οι κάτωθι Συμφωνίες:
• Συνθήκη Εμπορίου , Ναυτιλίας και Φιλίας (Σαν Ρέμο 1949/ΦΕΚ Α 306)
• Συμφωνία περί αποφυγής διπλής φορολογίας επί κληρονομιών (1964)
• Συμφωνία επί κερδών ναυτιλιακών επιχειρήσεων (1967, αναθεωρημένη το 1991
• Συμφωνία Επιστημονικής και Τεχνολογικής συνεργασίας (1983)
14. Συμφωνία περί αποφυγής διπλής φορολογίας του εισοδήματος και κεφαλαίου (1987)
• Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας για την υποστήριξη της κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου. Κυρώθηκε με τον Νόμο 3441/2006 και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 39 τεύχος Α της 27.2.2006.
Για τον πλούτο του πνεύματος:
15. Γιατί στην Ιταλία βρίσκεται το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μουσείο του κόσμου: η Ρώμη! Η Ρώμη είναι μια πόλη με σπουδαία ιστορία και αξιοσημείωτη προσφορά στην επιστήμη, τον πολιτισμό και τις τέχνες. Γι’ αυτό το λόγο, καθώς και για τα πολυάριθμα και εξαιρετικής ομορφιάς μνημεία της, της έχει αποδοθεί η προσωνυμία «η αιώνια πόλη». Το ιστορικό κέντρο της Ρώμης είναι ένας ενιαίος αρχαιολογικός χώρος με μνημεία από πολλές διάφορες ιστορικές περιόδους (αρχαιότητα, Μεσαίωνας, Αναγέννηση και μεταγενέστερα). Η ΟΥΝΕΣΚΟ το έχει ανακηρύξει μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως τέτοιο μνημείο αναγνωρίζεται επίσης και το Βατικανό.
16. Γιατί τα ιταλικά είναι η επίσημη γλώσσα της Καθολικής Εκκλησίας και της Έδρας της, το κράτος του Βατικανού, γεγονός ιδιαίτερης πνευματικής και συναισθηματικής αξίας για πάνω από 1 δισεκατομμύριο πιστούς σε όλο τον κόσμο.
17. Για τη σύγχρονη Νομική Επιστήμη, το Ρωμαϊκό δίκαιο αποτέλεσε την βάση για την εξέλιξη του δικαίου όλων των ευρωπαϊκών χωρών μέχρι την σύγχρονη εποχή .
18. Γιατί μας αρέσει η ιταλική λογοτεχνία. Από τους μεγάλους ιταλούς κλασσικούς, Δάντη, Βοκκάκιο και Πετράρχη του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης μέχρι τους πιο σύγχρονους και τα 6 Νόμπελ Λογοτεχνίας του 20ου αιώνα (Giosuè Carducci, Grazia Deledda, Luigi Pirandello, Salvatore Quasimodo, Eugenio Montale, Dario Fo)
19. Για τον μαγευτικό κόσμο του ιταλικού θεάτρου. Από τις πρώιμες μορφές του ρωμαϊκού θεάτρου, στην παντομίμα του 9ου αιώνα, από το πιο λαμπρό φαινόμενο της Αναγέννησης, την commedia dell’arte, μέχρι τις κωμωδίες του Γκολντόνι (Υπηρέτης δύο αφεντάδων, Η Λοκαντιέρα, Ο καλόκαρδος Γκρινιάρης), κι από τα φιλοσοφικά-ψυχολογικά δράματα του Λουίτζι Πιραντέλλο στο Θέατρο της Νάπολης του Ντε Φιλίππο και στο πολιτικό θέατρο του νομπελίστα Ντάριο Φο (Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω, Ελεύθερο Ζευγάρι, Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού).
20. Για τη μαγεία της Μεγάλης (ιταλικής) Οθόνης. Ο ιταλικός κινηματογράφος έχει μια θέση πολύ σημαντική στην Παγκόσμια Ιστορία της Έβδομης Τέχνης. Σπουδαίοι καλλιτέχνες, ηθοποιοί και σκηνοθέτες έχουν μείνει χαραγμένοι στη μνήμη όλων των σινεφίλ και περιμένουν να ανακαλυφθούν από τους νεότερους. Βισκόντι, Ντε Σίκα, Ροσσελίνι, Παζολίνι, Φελίνι, Αντονιόνι, Αδερφοί Ταβιάνι, η μεσογειακή καλλονή Σοφία Λώρεν, ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, τα σπαγγέτι-γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε, ο οσκαρικός Μπερτολούτσι, ο ξεκαρδιστικός Ρομπέρτο Μπενίνι, αυτοί και πολλοί άλλοι έχουν φέρει στην Ιταλία 169 υποψηφιότητες για Οσκαρ και 49 Βραβεία Όσκαρ.
21. Γιατί είμαστε φιλόμουσοι. Νεότεροι και παλαιότεροι έχουμε όλοι ακούσματα από την ιταλική μουσική σκηνή του 20ου και 21ου αιώνα. Από τον Domenico Modugno, τον Al Bano, τον Gianni Morandi, τον Pino Daniele, τον Andriano Celentano, τη Mina, τον Lucio Battisti, τους Ricchi e Poveri, μέχρι τη Laura Pausini, τον Eros Ramazzotti, τον Lucio Dalla, τη Giusy Ferreri, τον Tiziano Ferro! Στον κινηματογράφο, το μυαλό μας έχει ταξιδέψει με τη συγκλονιστική μουσική του Ennio Morricone και του Nino Rota. Ποιος δεν έχει συγκινηθεί από τα ναπολιτάνικα τραγούδια του Enrico Caruso, την αισθαντική φωνή του Andrea Bocelli και το μεγαλείο του ταλέντου του Luciano Pavarotti;
22. Η Ιταλία είναι πατρίδα της όπερας και κατέχει μια πολύ σημαντική πρωτιά. Η ιταλική γλώσσα είναι lingua franca σε ένα πολύ συγκεκριμένο τομέα: σ’αυτόν της κλασσικής μουσικής που εδώ και αιώνες ενώνει μουσικούς και συνθέτες από ολόκληρο τον κόσμο. Αν και κάποιοι προσπάθησαν, είναι σχεδόν αδύνατο να μεταφραστούν ή έστω να αποδοθούν ικανοποιητικά όροι όπως: Andante con moto, larghetto, crescendo, pizzicato, adagissimo, maestoso, adagio un poco mosso.
Γιατί μας αρέσει η Dolce Vita (Γλυκιά Ζωή)
23. Mας αρέσει η μόδα και η υψηλή ραπτική. Η Ιταλία είναι η επιτομή της σύγχρονης μόδας, το Μιλάνο η μητροπολιτική πρωτεύουσά της και η Via Montenapoleone στις βιτρίνες της Via Montenapoleone ποζάρουν φιλάρεσκα τα μοντέλα των πιο ξακουστών οίκων μόδας: Giorgio Armani, Miuccia Prada, Gianfranco Ferrè, Versace, Fendi, Salvatore Ferragamo, Valentino, Gucci, Dolce e Gabbana, Etro, Bottega Veneta, Alberta Ferretti, Corneliani, Giuseppe Zanotti, Sergio Rossi, Cesare Paciotti, Ermenegildo Zegna.
24. Eχουμε αισθητική και μας ενδιαφέρει το σύγχρονο design. Οι ιταλοί σχεδιαστές είναι πρωτοπόροι στο σχεδιασμό επίπλων κουζίνας , ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, φωτιστικών, πλακιδίων και ειδών υγιεινής, αλουμινοκατασκευών (πόρτες, παράθυρα, κλπ).
25. Mας αρέσει το καλό φαγητό. Ό,τι δεν κατάφεραν οι Ρωμαίοι όταν ακόμη ήταν παντοδύναμοι, τα κατάφερε ο πιο διάσημος εκπρόσωπος της Ιταλίας σε όλο τον κόσμο: το πιο αναγνωρίσιμο φαγητό στον πλανήτη, η πίτσα. Και φυσικά τα ζυμαρικά, τα τυριά, η παρμεζάνα και η μοτζαρέλλα, το tiramisù και η cassata, το γλυκόπιοτο chianti, το χωνευτικό limoncello, η μεθυστική grappa, για να αναφέρουμε μόνο τα πιο διάσημα προϊόντα και συστατικά της ιταλικής γαστρονομίας που ξεχωρίζει για την τεράστια ποικιλία της.
26. Mας αρέσει ο καφές και, μολονότι η Ιταλία δεν είναι χώρα που καλλιεργεί καφέ, πουθενά αλλού δεν θα απολαύσουμε σε τέτοιο βαθμό τον πλούσιο αφρό ενός cappuccino ή τον κατ’εξοχήν ιταλικό καφέ, τον espresso με όλες τις παραλλαγές του: doppio, ristretto, lungo, corretto, macchiato, con panna, freddo, americano, macchiatone, marocchino, nocciolino, capcioc, gocciato, shakerato!!!
27. Mας αρέσουν τα καλά αυτοκίνητα. Η Ιταλία είναι διάσημη για την αυτοκινητοβιομηχανία της και είναι η πατρίδα σχεδιαστών και κατασκευαστών θρυλικών αυτοκινήτων. Fiat, Lancia, Alfa Romeo με διαχρονικά μοντέλα όπως το Fiat Cinquecento, Fiat Barchetta, Alfa Romeo Giulietta. Και φυσικά η πατρίδα των μύθων Maserati, Ferrari, Laborghini.
Γιατί είναι εύκολα και …απλά… μας αρέσουν:
28. Γνωρίζατε ότι τα ιταλικά είναι η ιδανική γλώσσα για να δημιουργήσει και να εκφράσει κανείς μελωδία, ποίηση και ρίμα; Όπως είναι γνωστό, η ιταλική γλώσσα, φορέας ιδιαίτερου λεξιλογικού πλούτου, κατέχει ένα ξεχωριστό ρεκόρ στον κόσμο: για την ακρίβεια, όλα τα επίθετα, ρήματα, επιρρήματα και ουσιαστικά της ιταλικής τελειώνουν σε φωνήεν. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γι’αυτό που στη γλωσσολογία ονομάζεται πλεονασμός, και στην ουσία κάνει πιο εύκολη την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσα. Δηλαδή, τα ιταλικά είναι εύκολα!
29. Εξάλλου, η δημιουργικότητα και το πνεύμα της Ιταλίας, σε συνδυασμό με τη συμπάθεια και τη θερμή φιλοξενία του λαού της, συντελούν ώστε οι σπουδές ιταλικής γλώσσας και πολιτισμού να αποτελούν αναντικατάστατο παράγοντα για την πολιτιστική και επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη όλων των ξένων μαθητών και φοιτητών. Ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμήσουμε και να αγαπήσουμε το μεγαλείο της Ιταλίας είναι να γνωρίσουμε τους θησαυρούς της, τον πολιτιστικό της πλούτο και τις ανθρώπινες αξίες που έχουν τις ρίζες τους στον μεσογειακό πολιτισμό (ελληνορωμαϊκό) εδώ και χιλιάδες χρόνια.
30. Τέλος, μαθαίνουμε ιταλικά γιατί μας αρέσει που είναι τραγουδιστά, μας ταιριάζει που έχουν πάθος και ζωντάνια, γιατί Έλληνες και Ιταλοί είναι una faccia una razza, γιατί ακούγοντας τα ιταλικά το μυαλό μας γεμίζει εικόνες, μελωδίες, μυρωδιές, η καρδιά μας αναπτερώνεται και …ταξιδεύουμε με το νου!
114753
Γιατί να μάθω…ΙΣΠΑΝΙΚΑ
Η διδασκαλία των μαθητών δεν ‘’αφήνεται σε τυχαία χέρια’’. Σωστή διδασκαλία σημαίνει σωστός καθηγητής, σωστός άνθρωπος. Με αυστηρά κριτήρια γνώσεων, υπευθυνότητας, σοβαρότητας αλλά και διάθεσης για το έργο που αναλαμβάνουν γίνεται η επιλογή των καθηγητών.Τα Ισπανικά είναι επίσημη γλώσσα σε τουλάχιστον 21 κράτη. Πάνω από 450 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο μιλούν Ισπανικά ενώ πάντα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Instituto Cervantes είναι η μητρική γλώσσα για τουλάχιστον...
Read more
Γιατί να μάθω…ΙΣΠΑΝΙΚΑ
Τα Ισπανικά είναι επίσημη γλώσσα σε τουλάχιστον 21 κράτη. Πάνω από 450 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο μιλούν Ισπανικά ενώ πάντα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Instituto Cervantes είναι η μητρική γλώσσα για τουλάχιστον 329 εκατομμύρια ανθρώπους.
Αυτό το στοιχείο την καθιστά 2η γλώσσα παγκοσμίως σε φυσικούς ομιλητές μετά τα Κινέζικα. Ακολουθεί η Αγγλική ως 3η γλώσσα με 328 εκατομμύρια φυσικούς ομιλητές. Οι ίδιες επίσημες πηγές αναφέρουν ότι το 2030, το 7,5 % του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι Ισπανόφωνο (περίπου 535 εκατομμύρια) σε σύγκριση με το ποσοστό του ρώσικου (2,2%), του γαλλόφωνου (1,4%), και του γερμανόφωνου πληθυσμού (1,2%).
Ισπανικά δε μιλάνε μόνο στην Ισπανία, αλλά και στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής (Μεξικό, Κούβα, Αργεντινή, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Παναμά, Εκουαδόρ, Περού, Χιλή, Κολομβία, Ονδούρα, Δομινικανή Δημοκρατία, Νικαράγουα, Πουέρτο Ρίκο, Βενεζουέλα, Βολιβία, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Κόστα Ρίκα). Σημαντικό ποσοστό ισπανοφώνων υπάρχει επίσης και στις πρώην ισπανικές αποικίες της Αφρικής στις οποίες τα Ισπανικά είναι μία από τις επίσημες γλώσσες: Ισημερινή Γουινέα, Θέουτα, Μελίγια και της Ασίας: Φιλιππίνες. Συνεχώς αυξανόμενος είναι ο ισπανόφωνος πληθυσμός και στην Αυστραλία.
Ωστόσο, στις Η.Π.Α. είναι 2η επίσημη γλώσσα – μετά την αγγλική- καθώς υπολογίζεται ότι οι ισπανόφωνοι έχουν ξεπεράσει τα 45 εκατομμύρια. Επίσης, στα σχολεία της Βορείου Αμερικής, η Ισπανική είναι πλέον υποχρεωτική Α΄ ξένη γλώσσα. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης προβλέπει ότι το 2050 ο ισπανόφωνος πληθυσμός στις Η.Π.Α θα ανέρχεται περίπου στα 92 εκατομμύρια. Σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της Ισπανικής Γλώσσας αναλαμβάνει και η Βραζιλία ( επίσημη γλώσσα: Πορτογαλικά ) δεδομένου ότι ως μέλος της Mercosur έχει αυξήσει τις εμπορικές της δραστηριότητες με τις ισπανόφωνες γειτονικές της χώρες έτσι που το 2005 το Εθνικό Κογκρέσο της Βραζιλίας ενέκρινε ομόφωνα την ισπανική γλώσσα στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία (Υποχρεωτική η Ισπανική ως Α΄ ξένη γλώσσα και στα σχολεία της Βραζιλίας). Γενικά, το ότι 14 περίπου εκατομμύρια μαθητές μαθαίνουν ισπανικά καθιστά την ισπανική γλώσσα δεύτερη πιο διαδεδομένη (γλώσσα εκμάθησης) μετά τα αγγλικά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Ισπανική γλώσσα κερδίζει καθημερινά έδαφος σε όλους τους τομείς της ζωής των ευρωπαίων, και όχι μόνο, πολιτών. Μετατρέπεται σταθερά σε γλώσσα της παγκόσμιας οικονομίας. Κυριαρχεί, μετά την Αγγλική, και στη ναυτιλία. Αποδεικνύεται μία από τις σημαντικές γλώσσες που χρησιμοποιούνται στην παγκόσμια επιστημονική βιβλιογραφία, στις διεθνείς επιχειρήσεις, πολιτικές συναντήσεις και είναι επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ισχυρότατων Παγκοσμίων Οργανισμών όπως του Ο.Η.Ε., και της UNESCO. Υπάρχουν πάνω από 16.500 ισπανόφωνα περιοδικά και εφημερίδες, 255 επίσημα ισπανόφωνα τηλεοπτικά κανάλια και 5.120 ισπανόφωνοι ραδιοφωνικοί σταθμοί. Δεν αποτελεί μόνο τη δεύτερη γλώσσα διεθνούς επικοινωνίας, αλλά και την τρίτη που χρησιμοποιείται περισσότερο στο διαδίκτυο. Όσο αφορά στον πολιτισμό, στην τέχνη, ας αναφέρουμε αρχικά τα ισπανικά και λατινοαμερικάνικα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ( Δον Κιχώτης του Θερβάντες, Εκατό Χρόνια Μοναξιάς, Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Η πόλη και οι σκύλοι του περουβιανού Βάργκας Γιόσα κ.ά.) και ας συνεχίσουμε με ζωγράφους ( Πάμπλο Πικάσο, Φρανσίσκο Γκόγια, Ντιέγκο Βελάθκεθ, Σαλβαδόρ Νταλί …), αρχιτέκτονες (Αντόνι Γκαουντί, Σαντιάγο Καλατράβα, Rafael Aranda, Carme Pigem, RamónVilalta), συνθέτες (Joaquín Rodrigo, Joaquín Turina, Isaac Albéniz, Alberto Ginastera ), τραγουδιστές – γκρουπ (Enrique Iglesias, Ricky Martin, Juanes, Bebe, Shakira, Manu Chao, Maná, Ojos de Brujo, Jenifer Lopez, C. Aguilera, Pitbull) δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί τραγουδιστές ηχογραφούν τους δίσκους τους και στα Αγγλικά και στα Ισπανικά (Beyonce, N.Furtado, Nek, Laura Pausini, Shakira, J. Lopez, C. Aguilera) αφού στοχεύουν σε πωλήσεις σε μία τεράστια αγορά. Χορευτές (Aída Gómez, Joaquín Cortés, Rafael Galván), χορός / μουσική (ταγκό, φλαμένκο, rumba, cha cha cha, reggaeton, cumbia, latin jazz, mambo, Merengue,), σκηνοθέτες (Pedro Almodóvar, Mariano Barroso, Luis Buñuel, Alejandro Amenábar), ηθοποιοί ( Penélope Cruz, Javier Bardem, Antonio Banderas, Benicio del Toro), γαστρονομία ( ισπανική παέγια, μεξικάνικα τάκος, Jamón ibérico, Gazpacho) διεθνούς φήμης.
Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία εντυπωσιακή ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών, των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Τόσο το Ινστιτούτο Θερβάντες, η Ισπανική πρεσβεία, καθώς και οι πρεσβείες των λατινογενών χωρών που βρίσκονται στη χώρα μας συνεργάζονται με πολιτιστικούς Ελληνικούς φορείς για την παρουσίαση ποικίλων εκδηλώσεων. Το γεγονός ότι η προφορά και η σύνταξη της Ελληνικής και της Ισπανικής γλώσσας παρουσιάζει πολλά κοινά στοιχεία, καθώς και ο μεγάλος αριθμός ελληνικών λέξεων που υπάρχουν στα ισπανικά κάνει την εκμάθησή της πιο εύκολη συγκριτικά με άλλες ξένες γλώσσες. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θερβάντες η διαρκής και έντονη ζήτηση για την εκμάθηση της ισπανικής γλώσσας, στην Ελλάδα, συνιστά ένα εντυπωσιακό φαινόμενο. Ετησίως εγγράφονται κατά μέσο όρο περί τους 2.200 μαθητές, ενώ στις εξετάσεις για τα διάφορα επίπεδα DELE συμμετέχουν περί τους 7.000 υποψήφιοι. Η Ισπανία είναι η 1η επιλογή των φοιτητών στα προγράμματα ERASMUS. Στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών η Ισπανική είναι η 1η γλώσσα επιλογής ακολουθούν η Ιταλική και η Αγγλική.
114754
114748
114749
39307